Grand Serre Vertical Kilometer, 01.10.2017

Pretekli vikend smo se udeležili nastrmejšega vertikal kilometra na svetu. Trasa Grand Serre VK se za 1km višine povzpne v zgolj 1,8km dolžine. To je trem mušketirjem (Luku, Majku in meni) predstavljal tako velik izziv, da smo se peljali 10 ur daleč za pol ure tekme in bili nad tekmo navdušeni.serre1

Dolgo pot nam je olajšal moj novi sponzor Hiša na kolesih, ki nam je izposodil odličen avtodom in s tem pot naredil precej bolj zanimivo. Se že veselim nadaljevanja te nove skupne zgodbe, ki bo obema stranema prinesla veliko koristi. Še enkrat hvala za zaupanje Hiši na kolesih.

Na pot smo se odpravili v petek po službi in se prek Padske nižine pripeljali do francoske meje, na prelaz Montgenevre, kjer smo prespali. Naslednje jutro smo se v prelepem jesenskem dnevu odpeljali po slikoviti gorski pokrajini mimo Briancona, prek prelaza Lautaret do izhodišča naše tekme, majhne vasice Cologne. Nad vasico se v nebo pne strmo travnato pobočje po katerem naravnost navzgor poteka trasa vertikala.

Nedeljsko jutro je biserre3lo oblačno in sveže, v zgornjem delu pa sončno in obetale so se idealne razmere za tekmo. Ker je štar potekal posamično, sam pa sem bil na listi zadnji, sem štartal šele ob 13:02. Moj cilj pred tekmo je bil, da izboljšam svoj osebni rekord vertikal kilometra 31:00, ki sem ga pred leti postavil v Fully-u. Računica za tempo je bila tako povsem enostavna, 3min za vsakih 100 višinskih metrov, v kolikor na koncu začnem malo popuščati, pa imam  še vedno malo rezerve. Štartal sem tako malo rezervirano, z namenom da ujamem pravi ritem in ga pozkušam enakomerno držati do vrha. Prvih 400 v.m. je tako potekalo povsem po planu, saj sem imel tu čas 12:00, a moram priznati, da sem porabil precej več energije, kot sem upal, da jo bom. Občutek sem imel, da že začenjam malo popuščati in res sem imel na 500m čas že 15:10. Kljub temu, da je bil to še vedno odličen vmesni čas, sem z vsakim višinskim metrom čutil, da noge niso več prave. Tempo je nato postopoma začel padati od 3:20 na 3:serre430. Zadnjih 200 višinskih je bilo tako zame res težkih, saj sem vedel, da rezultat ne bo po željah, a sem se vseeno trudil čim hitreje priti na cilj. Le tega sem povsem izmučen dosegel v času 32:20, kar je zadostovalo za absolutno 4.mesto, med več kot 440 tekmovalci.

Cilja, oz želje pred tekmo sicer nisem dosegel, a kot kaže v danem trenutku, na tej trasi boljšega nisem bil sposoben. Do glavnega cilja jesenskega dela, Verticala v Fully-u, imam še 3 tedne časa, v katerem bom naredil vse, da takrat izboljšam svoj PB. V vmesnem času pa še postanek v Limoneju na tradicionalnem nočnem vertikal kilometru.

Rezultati Grand Serre >>>

Comments are closed