Triglav – up&down, 22.9.2013

Danes sem izpolnil idejo, ki je v meni tlela že kar nekaj časa. To je, kar se da hitro priti iz doline na Triglav in nazaj. Se pravi gor-dol, od avta do avta.
Z izbiranjem trase sem se ukvarjal kar nekaj časa, veliko sem spra¹eval tekače, ki so s hitrimi vzponi na Triglav že opravili. Franci Teraž je že pred leti iz Vrat postavil čas, ki je do danes veljal za najhitrej¹i vzpon na Triglav – 1h31′. Verjetno je res iz Vrat možno opraviti najhitrej¹i vzpon, ampak moja želja je bila, da se ¹e spustim hitro nazaj v dolino. S tega stali¹ča pa so se mi Vrata zdela preveč tehnično zahtevna in tako je Krma edino logično izhodi¹če.
Ker je isto željo poleti izrazil tudi kolega, zamejski Slovenec Tadei Pivk, sicer vrhunski gorski tekač, sem na podvig povabil tudi njega. Upal sem, da bova s skupnimi močmi dosegla ¹e bolj¹i čas. Izbrala sva res idealen dan, suha trasa, sončno vreme, idealna temperatura in ne preveč ljudi na grebenu. Vse to je bil tudi osnovni pogoj, saj sem se odločil vzpon in spust opraviti brez zunanje pomoči, se pravi, da imava vse s sabo.
Okrog 8:30 sva ¹toparice prižgala pri Lesi v Krmi, do kjer se je možno pripeljati z avto. Začetni del je dober tempo narekoval Tadei, nad Pragerco pa sem pobudo prevzel jaz. Bojan Ambrožič mi je dal nekaj časovnih okvirov ob njegovem hitrem vzponu (1h42′), tako da sem ves čas vedel kje približno sva. Nad Konjskim sedlom so Tadeju začele pojemati moči, ker se danes na žalost ni dobro počutil. Sam sem vedel, da v kolikor se hočem približati Francijevem času vzpona, moram nadaljevati s svojim tempom. Preostanek vzpona in spust sem tako opravil sam, ker sem vedel, če tega ne storim danes, se mi bo težko kmalu spet poklopilo. Na vrhu le dotik stolpa in ob začudenju planincev, takoj spust nazaj v dolino. Èas se je na vrhu ustavil pri 1h 30′ 43”, s čimer sem izpolnil prvi cilj. Sledil je previden spust do Planike, brez tveganja, povsem kontrolirano. Naprej je ¹lo hitreje, ampak ¹e vedno čisto pod kontrolo, saj je pot vse skozi tehnično zahtevna in ne dovoljuje spor¹čenega koraka. Za spust nazaj v dolino sem porabil 54’48” in nazaj do Lese v Krmi pritekel po 2h25’24”.
Vmesni časi:
Pragarca: 38’10”
Konjsko sedlo: 52’46”
Planika: 1h08’50”
TRIGLAV: 1h30’43”
Tehnični podatki:
Dolžina: 17,5 km
Vi¹inska razlika: 1950 m
Uporabljena oprema:
Oblačila: majica dolg rokav, 3/4 pajkice, kolesarske rokavice, trak za u¹esa, tanek vetrni brezrokavnik, superge
Hrana, pijača: MuleBar gel, polovica MuleBar plo¹čice, 2,5dl pijače – sem dopolnil na Pragarci

Comments are closed